Home » Company » Какво да знаем за синдрома на Милър Фишър

Какво да знаем за синдрома на Милър Фишър

Синдром на Милър Фишър, известен още като синдром на Фишър, е неврологично разстройство, характеризиращо се с внезапна слабост в лицето, загуба на рефлекси и лоша координация.

Синдромът на Милър Фишър (MFS) е рядко, автоимунно нервно състояние. Това е по-малко тежка форма на синдром на Гилен-Баре.

Прочетете за преглед на синдрома на Милър Фишър, включително симптоми, лечение и време за възстановяване.

Какво е MFS?

MFS е неврологично състояние на внезапно начало, което причинява проблеми с периферната нервна система, включително:

  • Координация и баланс
  • Загуба на рефлекси
  • Лицевидна увиснатост
  • Проблеми с контролирането на клепачите

MFS често следват вирусно заболяване, така че много хора изпитват симптоми на настинка, моно, диария, или други заболявания преди да се появят MFS.

MFS е по-мек вариант на синдрома на Guillain-Barré (GBS). И двете се считат за автоимунни състояния, които се развиват, когато имунната система атакува нервната система.

GBS може да причини слабост, изтръпване и парализа в крайниците. По -тежките форми на този синдром могат да затруднят дишането. Приблизително 5 до 10 процента от хората с GBS развиват респираторна парализа, която изисква използването на дихателна тръба или вентилатор.

MFs обикновено има добра перспектива и повечето хора започват да се възстановяват в рамките на 2 до 4 седмици. Някои хора обаче изпитват трайни ефекти и могат да възникнат рецидиви.

Алтернативно симптомите на MFS могат да сигнализират за началото на GBS. Тъй като GBS може да причини проблеми с дишането, лекарите могат да хоспитализират хора със симптоми на MFS.

Колко често е MFS?

MFS е рядко разстройство. Синдромът на Гилен-Баре засяга само 1 на 100 000 души. MFS представлява само 1-5 процента от тези случаи в западните страни, но повече в Тайван и Япония.

Тъй като МФ е толкова рядко състояние, понякога може да бъде предизвикателство за диагностициране. Човек, който смята, че има някое от тези състояния, може да се наложи да види специалист.

Симптомите на MFs обикновено се появяват бързо, което го отличава от други постепенни условия на нервите.

Трите основни симптома на MFS са:

  • Загуба на контрол на движенията на тялото, включително слабост или неконтролирани движения
  • Загуба на рефлекси, особено в коленете и глезените
  • Слабост в лицето, включително увиване на лицето, затруднено поддържане на очите отворени и замъглено зрение

За повечето хора симптомите започват в очите. Много хора с MFS се борят да ходят и могат да се движат или да ходят много бавно. Some people experience other neurological symptoms, such as difficulty urinating.

Because MFS often follows a viral infection, people with this condition may also have symptoms of a viral illness.

Treatment

Тъй като MFS се причинява от GBS и може да прогресира към GBS, лечението на двете състояния е идентично.

Според Националния институт за неврологични разстройства и инсулт (NINDS), има две първични първични институти за неврологични разстройства (NINDs), има две първични първични институции Опции за лечение на MFS. Първият включва инжектиране на протеини, наречени имуноглобулини във вените (IV). Алтернативният подход е процес, наречен плазмен обмен, който е процедура за почистване на кръвта.

плазменият обмен включва премахване на някаква кръвна плазма, почистване, след което го връщате обратно в тялото. Плазменият обмен може да отнеме няколко часа и е по -трудна процедура от имуноглобулиновата терапия, така че повечето лекари предпочитат IV лечение с в-лосс измама имуноглобулинови протеини.

Някои хора, които имат MF, може да се нуждаят от допълнителни лечения, за да поддържат телата си да функционират. Хората, които развиват GBS, може да се наложи да използват вентилатор или сърдечен монитор и вероятно ще изискват непрекъснат мониторинг в болницата.

Лечението не лекува състоянието, а вместо това може да съкрати времето до възстановяване. Поддържащото лечение може също да предотврати тежки усложнения на GBS. Повечето хора се възстановяват от MFS и проучване от 2007 г. предполага, че лечението прави малка или никаква разлика.

Проучването установи, че имуноглобулиновата терапия леко намалява продължителността на времето, което някои хора изпитват проблеми с очите и проблеми с движението. Въпреки това, има малка разлика в времето за възстановяване между онези, които са имали IV лечение, плазмен обмен и никакво лечение. Проучването стигна до заключението, че нито имуноглобулиновата терапия, нито плазмения обмен не са повлияли на общите резултати.

Време за възстановяване

Според Националния институт за неврологични разстройства и инсулт (NINDs), хората с МФ започват да се възстановяват 2 до 4 седмици след като първо забележат симптоми. Пълното възстановяване отнема повече време, въпреки че повечето хора правят добро възстановяване в рамките на около 6 месеца. По-малко от 3 процента от хората с MFS изпитват месеци на рецидив или години по-късно.

Хората, чиито МФ напредват в GBS, е по-вероятно да изпитат дългосрочни ефекти. Приблизително 30 процента от хората с GBS все още изпитват слабост 3 години по -късно.

Причини

Симптомите на МФ се дължат на определен вид увреждане на нервите. Нервите са защитени от вещество, наречено миелин, и когато миелинът е повреден, нервите не могат да функционират нормално. Този процес се нарича демиелинизация.

Изследователите предполагат, че нещо, обикновено инфекция, задейства тялото да произвежда антитяло, което води до МФ. Това антитяло причинява увреждане на периферните нерви, засягайки очите, мускулите и понякога пикочния мехур.

конкретни вируси, включително Campylobacter Jejuni, Herpes Simplex и Mycoplasma са често срещани задействания за GBS. Въпреки че инфекцията обикновено причинява МФ, не е ясно защо някои хора развиват този синдром, а други не.

Някои хора също развиват MF или GBS след ваксинация или операция.

лекарите Обикновено диагностицират GBS или MFS въз основа на физикален преглед и оценка на симптомите, които човек проявява, както и колко бързо се появяват симптомите.

От съществено значение е лекар да изключи други състояния, особено тези, които, които, които са, които са, които са от тези, които са, особено тези, които са тези, които тези, които са тези, които тези, които са тези, които са, които тези, които са, които тези, които са тези, които са тези, които са тези, които са тези, които тези, които са, които са други, които са тези, които са тези, които са тези, които тези, които са, които са с други състояния, особено тези Може да са медицински спешни случаи, като инсулт или мозъчна травма. Лекарите могат да извършват образни сканирания на мозъка, за да тестват за тези състояния, а също така могат да попитат за последните заболявания, медицинска история и начин на живот.

Кръвната работа може да тества за специфично антитяло, наречено анти-GQ1B антитяло, което, което може да се тества за специфично антитяло, наречено анти-GQ1B антитяло, което, което обикновено присъства при хора с MFS или GBS. Нервен тест, наречен тест за скорост на нервна проводимост, или гръбначен кран, който премахва малък бит цереброспинална течност, също може да помогне за диагностициране.

перспектива

Повечето хора се възстановяват от MFS, някои дори без лечение. Тези, които развиват GBS обаче, могат да развият сериозни или дори животозастрашаващи усложнения. Човек, който смята, че може да има МФ, не трябва да се самодиагностицира или да приеме, че симптомите ще изчезнат сами.

тъй като други нарушения, като полиомиелит, инсулт или увреждане на нервите, могат да причинят симптоми, подобни на MFS , От съществено значение е да се търси цялостно тестване от лекар, който разбира неврологичното здраве.

Докладвайте всички симптоми на лекар, особено тези, които показват неврологични проблеми. Трудното дишане винаги трябва да се третира като спешна медицинска помощ, така че хората, които изпитват слабост или изтръпване и проблеми с дишането, трябва да отидат в спешното отделение.

Резюме

MFS е рядко и слабо разбрано условие. Лекарите все още не разбират защо някои хора развиват МФ след заболяване, но повечето хора не го правят.

Предоставянето на лекар с изчерпателна информация за здравната история и симптомите може да гарантира правилна диагноза и дори може да помогне на медицинските доставчици По -добре разберете този озадачаващ синдром.

  • Болки в тялото
  • Инфекциозни заболявания/бактерии/вируси
  • Неврология/невронаука

Медицински News Today има строги насоки за снабдяване и черпи само от рецензирани проучвания, академични изследователски институции и медицински списания и асоциации. Избягваме да използваме висши референции. Ние свързваме първични източници – включително проучвания, научни справки и статистика – във всяка статия, както и ги изброяваме в раздела за ресурси в долната част на нашите статии. Можете да научите повече за това как гарантираме, че съдържанието ни е точно и актуално, като прочетете нашата